Adresă: Str. Policlinicii, nr. 2, Municipiul Călăraşi, Judeţul Călăraşi
Preot paroh: Ionuț NEMȚANU
Preoţi coslujitori: Constantin Gabriel GRIGORE, Costin AVRAM și Vasile Viorel DINU
ISTORICUL PAROHIEI
Lăcaşul parohial este amplasat în parcul din cartierul muncitoresc Doi Moldoveni, din faţa Policlinicii nr. 2, una din cele mai populate zone ale municipiului Călăraşi, deţinând o suprafaţă de teren de 1000 mp, cu următoarele vecinătăţi: la N. str. Bărăganului, la S. str. Borcea, la V. str. Parcului, la E. str. Magnoliei. Biserica a fost ridicată în cinstea eroilor Revoluţiei din decembrie 1989 şi închinată memoriei jertfei martirilor din preajma datei de 22 decembrie 1989, evenimente aflate sub binecuvântarea Sfintei Mare Muceniţe Anastasia.
ISTORICUL BISERICII
Iniţiativa ridicării acestui locaş de cult a fost luată imediat după evenimentele din decembrie 1989, care au schimbat cursul dezvoltării României sub toate aspectele, inclusiv cel bisericesc. În anul 1990, cu aprobarea Patriarhiei Române, s-a stabilit amplasamentul, aşezându-se aici o Cruce şi sfinţindu-se locul viitoarei biserici de către Preafericitul Patriarh Teoctist. Tot acum a fost pusă şi piatra de temelie şi a început construcţia sfântului locaş cu hramul Sf. Anastasia. După ce subsolul a fost structurat şi terminat, în anul 1994 a început oficierea slujbelor religioase în acest spaţiu, iar din anul următor, la suprafaţă a continuat construcţia bisericii, materialul folosit fiind cărămida presată.
Ridicarea locaşului de rugăciune nu a fost uşoară, existând şi momente când lucrările aproape că au fost sistate. Dar, prin râvna şi evlavia credincioşilor parohiei şi cu sprijinul material al Eparhiei şi al unor oameni de bine, ridicarea şi târnosirea sfintei catedrale a municipiului călăraşi a devenit posibilă. Slujba sfinţirii catedralei cu hramul Sfânta Mare Muceniţă Anastasia s-a oficiat în ziua de 8 septembrie 2006, în prezenţa unui impresionant număr de credincioşi şi a numeroase personalităţi politice şi administrative.
PISANIA
Grăitoare în acest sens este PISANIA aflată la intrarea în sfântul lăcaş:
„Ziditu-s-a acest sfânt lăcaş, cu hramul Sf. Cuv. Anastasia, între anii 1990-2006, prin grija Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist şi cu osârdia † Nifon şi † Damaschin Coravu, în cinstea eroilor martiri ai Revoluţiei din 1989, prin sârguinţa şi cheltuiala enoriaşilor parohiei, cât şi cu contribuţia însemnată a primarului mun. călăraşi, dl. Dragu Nicolae. Preoţii care au păstorit şi ajutat la ridicarea acestui sfânt lăcaş au fost: Pr. paroh Gugu Aurel, pr. paroh Niculescu Neculai-Laurenţiu, pr. Gugu Aurelian, pr. Radu Cristian, pr. prot. Eugen Barz. Pictura bisericii a fost executată în tehnica fresco de către pictorul Coman Dorinel, împreuna cu ucenicii săi: Coman Andreea, Coman Elena, Cealîcu Marian, Ungureanu Costel, Hantăr Stelian. Sfinţirea a fost făcută de către † Damaschin, împreună cu un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi la data de 8 septembrie 2006. amin”.
ARHITECTURA
Arhitectura lăcaşului este deosebită, fiind unică în municipiul Călăraşi şi în tot judeţul. Biserica este prevăzută cu demisol în care s-a slujit din anul 1995 până la momentul sfinţirii. În prezent, aici funcţionează capela mortuară, precum şi cancelaria parohială.
Lăcaşul de cult superior este construit sub formă de cruce, cu următoarele dimensiuni: lăţimea de 16 m la intrare şi 40 m lungime. Înălţimea de la cota 0 până la crucea centrală este de 35 m. Are trei turle, dintre care una centrală, fiecare fiind prevăzută cu câte o cruce. Pridvorul este împodobit cu coloane inspirate de stilul brâncovenesc, în timp ce altarul este semicircular la interior, fiind despărţit de naos printr-o catapeteasmă executată din lemn de stejar masiv, la fel ca şi mobilierul bisericesc, iar pardoseala este din marmură albă.
PICTURA
PICTURA bisericii a fost realizată în tehnica fresco de către o echipă de pictori din Roman, judeţul Neamţ, condusă de către pictorul Coman Dorinel, între anii 2005-2006.
Preoţii care au slujit la biserica catedrală Sf. Anastasia: preot Gugu Aurel din anul 1994 şi până în anul 2004 ca paroh, iar în anul 2005, preot II; preot II Alecu Paulin din 1997 şi până în anul 1999.
ANEXE
Biserica este prevăzută cu demisol, în care s-a slujit până în momentul sfinţirii. După sfinţire aici funcţionează noua capelă mortuară a cartierului şi a oraşului, sub oblăduirea Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica. S-a rezolvat astfel o problemă spinoasă a enoriaşilor, aceea de păstrare a trupurilor creştinilor ortodocşi din municipiul Călăraşi, trecuţi la Domnul, până la înmormântare.
PREOŢII
Preotul Gugu Aurel (1994-2004 paroh, iar din 2005 preot II); Preotul II Alecu Paulin (1997-1999); Preotul Niculescu Neculai Laurențiu (2003, iar din 2005 paroh-2013); Preot II Radu Cristian (care a fost și paroh din 2006); Preotul III Gugu Aurelian Ionuț (2003-2013); Preotul IV Barz Doru Alin (2006-2013). Din 1 noiembrie 2013, slujitori la această parohie sunt preoții Nemțanu Ionuț, Grigore Constantin Gabriel, Avram Costin și Dinu Vasile Viorel.
ACTIVITĂȚI
Parohia desfășoară mai multe programe sociale după cum urmează: ,,Pâinea noastră cea de toate zilele”, ,,Dă-mi haină luminoasă”, ,,Zâmbet pentru fiecare copil”, ,,Aripi de înger pentru fiecare bătrân”. În cadrul parohiei se desfășoară permanent programul Hristos împărtășit copiilor. Parohia are Bibliotecă parohială funcțională. Parohia organizează activități catehetice atât cu enoriașii cât și cu elevii din parohie, existând grupul de cateheză numit ,,Anastasis”, unde copiii desfășoară numeroase activități educative, amintim aici activitatea catehetică ,,Învățăm să învățăm” (copiii din parohie primesc meditații gratuite la importantele discipline școlare). Parohia desfășoară în fiecare an mai multe activități catehetice dintre care amintim: ,,Concursul Național de miniproiecte”, ,,Femeia creștină aniversată la Parohia ,,Sfânta Mare Muceniță Anastasia”, ,,Ziua internațională a Copilului”, ,,Ziua Limbii Române”, ,,Ziua marelui poet național Mihai Eminescu”, ,,Daruri de Moș Nicolae”, „Duminica Ortodoxiei” și ,,Duminica Sfintei Crucii”.