Miercuri, 10 aprilie 2019, în săptămâna a 5-a a Postului Paștilor, la Parohia Sfânta Mare Muceniță Anastasia din Protopopiatul Călărași, s-a săvârșit Denia în cadrul căreia s-a citit tot Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, iar vineri seară, Denia Acatistului Bunei Vestiri, la care au participat preoții bisericii, un număr mare de credincioși dar și două clase de elevi de la Liceul Danubius din Călărași.
Denia Canonului celui mare ne predispune la rugăciune, la priveghere și la meditație. Canonul Sfântului Andrei ne îndeamnă la pocăință, la îndreptare, la apropiere de Dumnezeu. Tot canonul acesta este un îndemn spre pocăință iar un exemplu este Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca. Viața ei este pilduitoare pentru pocăința omului păcătos.
După ce le-a relatat pe scurt viața Cuvioasei Egipteanca, scrisă de Sfântul Sofronie, patriarhul Ierusalimului, preacucernicul părinte Dinu Vasile Viorel, i-a îndemnat pe credincioșii prezenți în număr mare la slujbă, să urmeze exemplul Sfintei Cuvioase, și fiecare să încerce să își îndrepte viața, explicându-le celor prezenți că Deniile, slujbe specifice Postului Mare, sunt utrenii care se săvârșesc în seara zilei precedente.
Astfel, Denia Canonului cel Mare este utrenia zilei de joi, oficiată miercuri seara. Cunoscută drept „Canonul lacrimilor”, această creație în versuri a Sfântului Andrei, Arhiepiscopul Cretei, este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii Ortodoxe și cel mai extins imn liturgic din cultul ortodox, cu 250 de strofe sau tropare.
În timpul citirii Canonului, credincioșii și-au adâncit inima și mintea în rugăciune, cugetând cu toții la relele săvârșite și L-au rugat pe Dumnezeu să-i ierte, în tonul stihului cântat la strană: „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!”.
A consemnat părintele Nemțanu Ionuț de la Parohia Sfânta Mare Muceniță Anastasia.