Duminica Sfintei Cruci la Parohia Sfânta Mare Muceniță Anastasia

Duminică, 31 martie 2019, în Duminica a treia din Postul Mare, numită şi Duminica Sfintei Cruci, preoţii Parohiei Sfânta Mare Muceniţă Anastasia din Protopopiatul Călăraşi, au oficiat slujba de sfințire a aghiasmei mici la Crucea care străjuieşte parcul din jurul Sfântului Lăcaş.

În aceasta Duminică, slujba religioasă include o rânduială specială care pregăteşte credincioşii pentru Săptămâna Patimilor.

La mijlocul Postului Mare, crucea stă în mijlocul bisericii spre închinare, nu numai pentru a ne aminti de sacrificiul lui Hristos, ci şi pentru a accentua spusele Mântuitorului ,,Cel ce nu-şi ia crucea şi nu-Mi urmează Mie, nu este vrednic de Mine” (Matei 10, 38), căci crucea lui Hristos reprezintă ,,puterea lui Dumnezeu şi înţelepciunea lui Dumnezeu”. (1 Cor 1, 24).

Scoaterea Sfintei Cruci în mijlocul bisericii, îi întăreşte pe creştini pentru a parcurge şi cealaltă parte a postului. Crucea ne reaminteşte că Hristos a dus-o până la capăt, adică până la sacrificiul suprem.

Creştinul folosește acest moment din Duminica a treia a Postului Mare pentru a medita la crucea ,,personală” pe care fiecare este dator să o poarte în ciuda suferinţelor şi a necazurilor care atârnă de ea.

Astfel, după săvârşirea Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare, preoţii împreună cu toţi credincioşii prezenţi au mers la Sfânta Crucea ce străjuiește în fața sfântului lăcaș, unde a fost săvârşită slujba de sfinţire a aghiasmei mici, evidenţiind faptul că prezenţa Crucii evocă adunarea tuturor lucrurilor în Hristos, iar după cum Hristos S-a înălţat ca să adune oamenii în unitate, credincioşii trebuie să-şi găsească mai întâi unitatea pentru a se înălţa.

A consemnat preot Dinu Vasile Viorel.


0%
încărcat
Se încarcă
Se încarcă
Se încarcă
Identificat Control
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...